.

the time is...

My lovely ♥ Followers.. tq folo me! =)

Thursday, August 6, 2009

Salam Nisfu Syaaban..=)

assalamualaikummmmm w.b.t..
salam Nisfu Syaaban!
arinie saya nk menjadi ustazah x bertauliah jap..
so, N3 kali nie agak islamik...heeee~
skrang kite sudah berada dlm bulan Syaaban..


dat mean tak lame lagi Ramadhan pulak..yeayyy~
dan peristiwa yg slalu dikaitkan dgn bulan Syaaban nie adelah Nisfu Syaaban..
ok2..arini hanya nak berkongsi ape itu Nisfu Syaaban.. :)
as i know, nisfu syaaban nie berlaku pada setiap malam 15 Syaaban iaitu malam semalam..
pada malam t'sebut, buku baru akan dibuka~ *tp bukan buku 555 oke!*
Nisfu Syaaban hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib...
for more information, sile rujuk article di bawah tuk renungan bersama..
* ianya di COPA [copy+paste] from here *
******************************************************************************
Nisfu Syaaban

Nisfu dlm bahasa arab beerti setengah. Nisfu Syaaban beerti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam 15 Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.
Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Iman Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dah sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, "Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri."Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. "Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesunguhnya Allah Azzawajjal telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap org2 yg dengki."

Hari nisfu sya'aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib..
(15 Syaaban bermula pada 14 hb syaaban sebaik sahaja masuk maghrib)

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban:
1.Solat sunat nisfu syaaban *terdapat dua cara mengerjakan solat sunat ini*
Sembahyang 100 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. Surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 11 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah
Sembahyang 10 rakaat dengan memberi salaam selepas setiap 2 rakaat. surah Al-Ikhlas dibaca sebanyak 100 kali setelah setiap rakaat setelah membaca surah al-Fatihah


2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya

i) Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah

ii) Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah

iii) Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam & mati di dalam iman


3. Berpuasa pada siangnya (mulai pagi esoknya-15 Syaaban)

***********************************

bile bace article di atas aku merase bulan Syaaban nie pon ade keistimewaan t'sendiri..same macam bulan Rejab and Ramadhan.. Masih bnyak amalan yang aku kurang amalkan..terasa sgt2 kerdil disisi Nya..and diharap aku akan menambah setiap amalan aku bukan shaja di bulan Syaaban tetapi pada bulan2 akan datang..aku tau ak bukan nye baek sgt..slalu wat cilap..but i still can improve myself..and also i wish to become better muslimah.. insyallahh~

" Ya Allah..sesungguhnya aku hambamu yang lemah dan tidak b'daye.. ku memohon keampunan kpdMu di atas kekhilafanku..ampunkan la segale dosa2 kedua orang tuaku dan seluruh umat islam..aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu.. engkau rahmatilah segale perbuatan yg aku lakukan "

Aminnnnn~

p/s : tuk menghidupkan hari nisfu syaaban..sy b'pose sunat arini..huuu~renung2 kan dan selamat beramal...ikhlas drp ustazah zatil.. :)

No comments:

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin