.

the time is...

My lovely ♥ Followers.. tq folo me! =)

Monday, April 12, 2010

kenangan di PERNIM..:D

salam sumer!
entry kali nie aku nak share moments kt umah PERNIM. sebagai mane yang di catatkan d entry sebelum ini rumah PERNIM nie adelah badan bukan kerajaan (NGO) yang memikul tanggungjawab dalam membela nasib anak-anak pesakit HIV/AIDS terutama kepada kanak-kanak yang terbiar dan ibu bapa mereka telah meninggal dunia akibat AIDS. sob..sob..kecian dorank..kecik2 dah jadi anak yatim..nie sume cilap mak ayah dorank r..anak-anak yg tak berdosa menjadi mangsa..emmm..apela nak jadi gan dunie nie.. (╥_╥)

oke2..program khidmat masyarakat kt PERNIM ritu berlangsung dengan jayanya!!.aku pergi kesana bersama ahli - ahli PEERS GUIDANCE CLUB yg lain..mekasih kepada kak ain & kak rinie(kaunselor pelatih) sebab sudi bawak kite org kt cini..excited gilew hokey nak gi sane..we ols gerak dr college pkul 9 pagi and terus gi rumah PERNIM kt cheras sane..kedatangan kami disambut oleh pemilik rumah PERNIM iaitu mama & hampir 50 orang anak - anak kt rumah nie..yang paling mude umur 3 bulan ke atas.. dorank sume sooo sweet..sume pakai baju yg same..colorful uols! aku terpegun tengok rumah PERNIM nie..sgt cantik + kemas + bersih..even ramai budak2 kecik kt rumah ini..dorank kt cini sgt sgt disiplin ok..nie sume atas ajaran mama..dorank sgt hormatkan org tua.. :) kt rumah nie xde pembantu/ bibik pon..cume ade 3 org yang uruskan iaitu mama sendiri, papa (suami mama) & mak mama..dorank 3 org je yang menjaga anak2 nie..

before kami mulakan aktiviti pada hari tersebut, mama ade bagi sedikit taklimat..mcm2 mende mama story kt kteorg..susah payah die bina rumah PERNIM nie..nak cari wang tuk menampung kos pelihara anak-anak ini dan mcm2 lagi..aku jadi INSAF! (╥_╥)

Paling aku x tahan adelah bile mama cerita ade salah seorang anak di sini yang disyaki mengidap HIV positif..cerite ini membuat kan air mata aku jatuh..(╥_╥) nama gelaran anak tersebut adalah uteh..die hanya menunggu mase untuk mengadap ILAHI..ya Allah..apelah dosa anak ini?..mama cerite die ade hantar uteh masuk ke ospital swasta dan doktor telah mengesahkan jangka hayat die x lame..suppose bulan 7 tahun lepas die akan meninggal..tapi alhamdulillah sehingga sekarang die masih bernafas..Allah masih mengizin kan die merasai nikmat hidup ini.. :) skrg uteh masih ade di rumah PERNIM dan bergantung hidup pada suppliment..mama x nak uteh masuk ke hospital kerajaan coz once die msuk sne mest x boleh nak kua..sbb byk prosedur..lagi pon kalu uteh masuk hospital sape yang nak jage..so, mama nak uteh meninggal di samping die dan anak - anak yang lain..menurut mama ke mana saje die pergi..pasti die akan bawak uteh bersama..alhamdulillah, uteh dah merase pergi umrah..mama nak sgt uteh merasai pengalaman yang menarik sebelum die pergi mengadap ILAHI....sob...sob... (╥_╥)

nape aku touchin sgt nie?..sabar2..ok..after mama dah bg taklimat..we ouls telah diberi tugasan untuk mengajat anak- anak di sini mengosok baju sekolah mereka..kecik2 dah kene gosok baju sndiri..dulu time korank kecik2 penah ke korank gosok baju sendiri?..mesti x kan?..anak2 kat cini sume sgt sgt berdikari..yang kakak2 besar kene jage adik2 yang kecik..dorank la yg kene buat susu..bg makan..bsuh ork2..dan lain2 lagi..pendek kate sume keje rumah dorank akan buat..mama memang nak kan dorank berdikari dalam hidup dorank..part nie aku puji sgt!..yela kalu terlalu manjakan dorank..dorank akan menjadi KERAS KEPALA..dah la dorank ramai..mcm mana la mama nak jage dorank klu sume keras kepala..x gitu?

selain dari ajar dorank gosok baju..tuk adik2 yang kecik2 kami ajar dorank melukis, mengenal HURUF..dan wat ejaan yg simple2..dorank sgt hepy..mcm2 mende dorank mintak aku lukis..aku taw la aku nie lukis cantik kn..*ohhh..ini sungguh riak!* hahahaha~ ala..lukis simple2 jea...lukis rumah..senang je hokey..lagi pon time kecik2 aku memang suke lukis gambar rumah...pastu kt depan rumah ade kereta tepi rumah lak ade kolam..dalam kolam lak ade ikan kecik..kat belakang rumah ade gunung + matahari yang pakai spek (panas kn)..hahahahh..kuat btol imaginasi aku..*tepuk sikittttttt~~~*
♪♫•*¨*•.¸¸❤¸¸.•*¨*•♫♪

 pas dah ciap melukis, mengeja dan lain2..anak-anak nie sembahyang zohor berjemaah..mama paling x suke kalu dorank lengah2 kan sembahyang..bagus2~ dah semahyang depa pergi makan..bile dah setel..kami pon minta diri tuk pulang..part nie paling touchin..dorank asik peluk je..mcm x nak bg balik.. (╥_╥) ade seorang budak nie ciap mintak signature & no fon aku lagi..*terase diri ini artis hokey!* hahahah..maybe dorank nak contat aku kot..grrrrrrrr~ i mish dorank sgt sgt sgttttt!..hope aku akan pergi ke sane melawat mereka lg..

ok..gilew byk aku membebel kan?..hahaha..skrg tibe la mase tuk aku share picture time kt PERNIM..

yeah adik2..peace okee!

bersama mama..:D

mari lukis bersama2...

ape yg adik nie lukis?

hahah..comel~

wif one of da kids..

mama halina..:D

mereka wif baby SYIFA..:)

cantik..

peaceeeee!! (^-^)V

wif mama halina again! :D

hehe..peace gak! (^-^)V

 me..sally..n syifa tecik..

yeayyyyyy~~~! (^-^)V

 syifa wif one of da kids..

 pic mama, papa dan anak2 kandung nye~

" Ya ALLAH engkau limpahkan lah rahmat keatas penguni rumah PERNIM..semoga mereka tabah mengharungi hari - hari yang mencabar...aminnnnn~ " 
kenangan di PERNIM sentiase terpahat di hati & sanubariku...ewahhhh~~


No comments:

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin