.

the time is...

My lovely ♥ Followers.. tq folo me! =)

Tuesday, December 28, 2010

X-pedisi to Broga Hill...=)

salam sumer!
Hye korank..
seperti yg dijanji pada entry lepas..aku nk stori dgn korank my experience mendaki gunung everest!! 
Ok..bukan..aku tipu!!
Actually mendaki Broga Hill..haha :)

Aku taw ramai yg sudah menawan bukit broga before before this..
Maybe aku merupakan insan yg paling lambat smpai kt situ..
-____-
maksud paling lambat di cini bkn aku org terakhir sampai di puncak pada hari itu..korank paham2 kan sendirik laa..aku malas nk terangkan..:P

Arghhh..pedulikkk hapeee hakuuu!!
At least dh smpai sne dh kire bagus 
ko adeeeeeeeeeeeeeeee?
:)
Weeeeeeeeeeee~



Oke..before I'm move to the story..
Let me give uols info about Broga Hill..

Bukit Broga, or Broga Hill, is located near Semenyih, about 40 minutes away from Kuala Lumpur. Its real name is Bukit Lalang, refering to the thin and long species of local grass that grows abundantly on this hill. It can be reached a short distance after the University of Nottingham, where the entrance trail starts from an oil palm estate facing a rabbit park across the road. Its easy accessibility means that there are many visitors on the weekend.

There are three peaks in total, each one ascends above the other through a clear path fringed by the tall grass at each side. The trails are well marked and trodden, so it's pretty hard to get lost or even lose sight of the way. The best times to climb Broga Hill is during the weekdays, as weekends will see a huge glut of hikers clogging the various peaks.


It is best not to walk around on the grass, as this species in particular will cast an itchy sensation on bare skin. In the evenings, swifts and swallows will dart around the hill in large numbers, riding on the breeze that so often blows across the peaks.

 [ more info visit here ]


actually dah lame aku menyimpan hasrat tuk gi broga ini..
sebab jarak die gan kolej aku sgt sgt dekat..tp xde la sedekat rumah aku gan kedai runcit kt depan tu haaaaa..-__________-
tp boleh di katakan dekat gak laaaa..
dalam 15min onlyyy maaaa..:)
tp byk sgt kekangan & halangan untuk melanjutkan hasrat aku tuh sampai ke sane..
sudah 3 tahun 1/2 aku belajar di beranang..and finally pada semester terakhir nie baru aku dapat g sane..
hoooooyeayyyyyyy~
* mari tepuk tangan *

mekasih kepada enchek sayang sbb sudi bwk gi sane..:)


so, setelah ditetapkan tarikh..
kteorg plan nk naik Broga Hill time cuti awal muharram ( 7 Dec 2010 )
lagi pon time tu aku dtg kolej tuk redo session..redo session kali ini tak busy mana..so boleh la beriadah sekejap.. :)
 pukul 4 pagi dah gigih bangun..then mandi..*even pagi2 sejuk pon sanggup mandi taw*
n pukul 5 pagi dah gerak gi Broga Hill..


ramai gak yg nak join expedisi ke Broga Hill tu..antara nya..adek beradek *bakal adek ipar..hahaha* + cousin enchek syg dari ampang & kawan2 kolej aku..n total all dalam 21 orang..ramai mukan? 
dah macam rombongan cik kiah ke broga gituuuu~
hahaha~

 dalam 5.30 kteorg start mendaki..motif utama datang awl adalah nak tgk matahari terbit di awal pagi..
kami ingat kami yg paling AWAL..upenyeee..dah RAMAI kot yang sampai sane..
-____-
cuaca pagi itu agak baik..& aku mendaki bukit broga dengan senang hati walaupon kadang2 agak semput..
akhirnya dalam pukul 6.30 pagi sampai kt puncak bukit brogaaaaa!!
hepppyyy wehhh~
rase macam nak lompat bintang seratus dua belas kali di tempat kejadian..hahaha~
 n most amazing experience sbb dapat tgk permandangan dari atas puncak Broga Hill mmg CANTIK + TENANG..indah sungguh ciptaan ALLAH~

ok..dah penat menaip!
mari layan pic di brogaaaaaaaaaaaaa~
ini signboard ye adik2~ jarak ke broga hill = 1.7km sajorkk!
 sampai kat puncak terus update status FB berbunyi 
"yeayyy~ dh sampai Broga!!" <-- sgt x boleh blaaa..=.="


bersama enchek syg..walaupon muke + badan masing2 penuh dengan air peluh..tp aku masih leh wat PEACE! V(^-^)..maintain uolssss~


masing masing muke bangga dapat sampai puncak Broga~


then..mula la sesi bergambar :) 
mekasih kpd enchek syg kerana sudi merakam detik detik indah sepanjang berada di broga hill dengan bini barunya merangkap madu aku =.="..iaitu nikon D7000..
meh layan lagi pic yang super banyak nie..


senyummmm~

yeahh..PEACE!!


bersama kawan kawan kolej~

hahaha..dari kiri : aksi menunjuk kan muke..dari kanan : aksi menunjuk kan tangan :)


bersama kwn baik sy..cik aina~ 


lalang - lalang di Broga Hill..cun banget dehhh!! :)



yeah! group photo..:)

update status FB lagi ke kak?

suke je pic nie ~ ♥ i loikeee~

aksi di dalam hutan..sila abaikan aksi tuan belog..:P


yeahhh...sebagai penutup sile lah layan muke tuan belog yg comel :) tuk kali ke dua puluh lima nya..
ok..tipu tuhh~!
bia lagi aku nk promot diri sikit dalam belog nie kn..
so, pic harus la banyak bila nk promot diri~
yeah..semangat tu pakai jersey ARSENAL! :P


so, sebagai conclusion xpedesi ke Bukit Broga ini mmg BEST GILEW!! ok..kali nie ak x tipu :)
korank yang belum sampai kt Broga..sile sile lah sampai kan diri hokeyyyyyyy?
kalau nak gi ajak 1 kampung..atok, nenek, pak sedara, mak sedara..haaa..pendek kate semua lah~

ok..dah laaa..entry nie pon dh panjang gler! =.="
ingat nak wat part 1 then part 2..tp macam malas nk menaip..
so kita combine kan aje..
jumpe di laen entry ok..
till then~
tata~



5 comments:

hajarus said...

suker k.hajar tengok sumer pic2 ni.. sumer cantik2... akak pun xpernah lg sampai brogo hill ni deq.. tgk pic zaza ni teringin la pulak nak p..

SHaH said...

hai awak..
best nyer dpt gi broga hill..
bgn pagi2 yeee..
huhu..
tapi dpt tak tgk sunrise?
lalala..

haaa..
kalo nk gi broga lagi..ajak la saya yeee!

ツ Cik ZatiL Iwani said...

kak hajar~

wah..yekeee? tulaaa..try la gi broga nie kak..mmg tempat die cantik..hehehe~~
x rugi la klu nk gi sne..:P

ツ Cik ZatiL Iwani said...

shah~

HAHAHAHAH..a'ah mmg besh awk..
bgun pg2 tu yg besh..
alaaa..tp dat day xde rezki nk tgk sunrise..

haaaaaaaa..ok..bereh2~
xde hal lah!

SHaH said...

oo..xde rezeki eh? nape plak?
huhu.. ~

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin