.

the time is...

My lovely ♥ Followers.. tq folo me! =)

Wednesday, May 18, 2011

recipe : popia ayam sedap punyee..=)

salam sumer! 
eheee...apa khabar?
:)

nak tahu tak?
nak tahu tak?
kelmarin aku mengidam nak makan popia..then pergi lah beli di kedai near by my house..
then smlm pon teringin nak makan popia lagi..kalah org mengandung ok! >.<
so plan nak try buat popia sendiri..
orang kata buat sendiri lagi sedap..kan kan?
mak aku selalu cakap wat pe beli..buat lg sedap..ngaaaa~
yela tuh..padahal before this nak makan popia beli je..nak buat sendiri? 
idok le teman..hahaha..

ok ok..dah la mengarut nye..so smlm dh google resipi popia nie..
so yesterday pas ambk exam kt OLC aku terus serbu mydin mall..
cari bahan-bahan buat popia..
aku just beli carrot je..sbb bahan-bahan lain sudah ada di rumah :)

i thought it was hard to make popia..but senang je ok..
as easy as ABC! :)

so let me share the recipe for popia ayam sedap punyee *name nk gempak je* with all of you :)

Popia Ayam Sedap Punyee
bahan - bahan :
3 ulas bwg kecil (tumbuk halus)
2 ulas bwg putih (tumbuk halus)
1 biji carrot
tauge (ikut suka..klu suka letak byk)
timun / kobis / mix vege (ikut suke korank nak letak syur ape)
isi ayam/udang/isi ketam ( cincang )
sedikit air
garam & black papper secukup rasa


cara-cara
1. mula2 isi minyak dalam kuali dan tumis bwg merah dan bwg putih sampai naik bau..
2. letak isi ayam yang dicincang..letak sedikit air..then kacau sampai ayam tu masak 
3. letak garam secukup rasa dan sedikit lada hitam.
4. last sekali letak sayur..aku gune carrot..kacau smpai masak..
5. msuk kan taugeh..*yang ini kacau kejap je ok..xmo taugeh tu lembik*
6. inti dh ciap n now boleh buat popia..buat popia mcm kt kedai tuh lah..ikut ko la nk letak inti byk mane..klu nk sedap letak byk..bru terasa..then letakkan sedikit air di hujung sebagai gam.
7. dh ciap bungkus...goreng dlm minyak penuh sehingga kekuningan..
8. sedia untuk dimakan dengan sos..
p/s : sos die aku gune = sos cili thai yg LIFE je..pon sodappp :)



taraaaaaaaaaaaaaaaaaaa..inilah hasil die kawan-kawan!!!

 tggl 3 je yg sempat disnap pic..yg laen telah selamat berada dalm perut aku dan adik2 aku..
beselah sedap sgt..smpai abih popia aku...
*bangge kejap*
hahahaha..

oh yeah...sorry aku x de skill bungkus popia yg betol >.<
sbb tu korank tgk popia ade mcm2 saiz..hahahaha..
mybe kene berguru gan pakcik jual popia dekat dgn area umah aku nie..hahahahaa!
ok guys..
dat all for today :)
assalamualaikum =]


No comments:

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin