.

the time is...

My lovely ♥ Followers.. tq folo me! =)

Friday, May 6, 2011

tutorial how to add FB like button for each entry =)

salam sumer! 
 seperti yang dijanjikan..
hari ini kite nak wat tutorial tuk korang semuaaaaa..
1st time nk wat tutorial dlm blog nie..
so kalu ade salah & cilap harap dimaafkan ok..

today's tutorial is how to add FB like button for each entry


kalau korank ade facebook mesti familiar sama itu like button right?
and i know para pengeLIKE tegar di facebook mesti nak masukkan function nie dalam blog korank kan?
it's so so so easy as ABC!
by follow few steps u will get fb like button for each entry at ur blog :)
so what are you waiting for?
*dh mcm iklan daaaa =.="*


sapa yg dh buat dlm blog die tu..korank duk dediam eh..:P
ok dah la tu membebel nye..lets get it started :)

1. Go to Dashboard ---> Design ---> Edit HTML

2. Tick expand widget templates *refer pic di bawah*



3. click Ctrl + F then search for
*please higlight code bwh nie and click CTRL + C sbb this blog disable right-click*
<data:post.body>

4. tekan enter then copy code di bawah ini

*please higlight code bwh nie and click CTRL + C sbb this blog disable right-click* 


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&layout=standard&show-faces=true&width=530&height=60&action=like&colorscheme=light"'frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden;width:530px; height:60px'/>
5. paste kan code dekat atas nie di bawah code data:post.body kalau korang nak FB like button tu ada dekat bawah..if korang nak FB like button tu ade dekat atas, pastekan code tadi di atas code data:post.body okay! :)

6. PREVIEW first..kalau dh berpuas hati..SAVE TEMPLETE..
 
dan inilah hasilnye



that all :) senang bukan?
try la buat..if ade apa apa masalah boleh tinggalkan coment anda..
i'll try to help you :)
sekian..tutorial dari cik zatil..selamat mencube..hope dpt membantu kalian..
see u at next entry..
assalamualaikum =]


2 comments:

♥ ieLa NaBieLa ♥ said...

yunk oiiiii...awat i wat xley??eror mende tah...haihhh... -__-

ツ Cik ZatiL Iwani said...

yunk..xleh x?
ade mslah teknikal d situ..
huu..nnti i cube baik pulih ok?
:)

Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin