.

the time is...

My lovely ♥ Followers.. tq folo me! =)

Wednesday, May 18, 2011

recipe : popia ayam sedap punyee..=)

salam sumer! 
eheee...apa khabar?
:)

nak tahu tak?
nak tahu tak?
kelmarin aku mengidam nak makan popia..then pergi lah beli di kedai near by my house..
then smlm pon teringin nak makan popia lagi..kalah org mengandung ok! >.<
so plan nak try buat popia sendiri..
orang kata buat sendiri lagi sedap..kan kan?
mak aku selalu cakap wat pe beli..buat lg sedap..ngaaaa~
yela tuh..padahal before this nak makan popia beli je..nak buat sendiri? 
idok le teman..hahaha..

ok ok..dah la mengarut nye..so smlm dh google resipi popia nie..
so yesterday pas ambk exam kt OLC aku terus serbu mydin mall..
cari bahan-bahan buat popia..
aku just beli carrot je..sbb bahan-bahan lain sudah ada di rumah :)

i thought it was hard to make popia..but senang je ok..
as easy as ABC! :)

so let me share the recipe for popia ayam sedap punyee *name nk gempak je* with all of you :)

Popia Ayam Sedap Punyee
bahan - bahan :
3 ulas bwg kecil (tumbuk halus)
2 ulas bwg putih (tumbuk halus)
1 biji carrot
tauge (ikut suka..klu suka letak byk)
timun / kobis / mix vege (ikut suke korank nak letak syur ape)
isi ayam/udang/isi ketam ( cincang )
sedikit air
garam & black papper secukup rasa


cara-cara
1. mula2 isi minyak dalam kuali dan tumis bwg merah dan bwg putih sampai naik bau..
2. letak isi ayam yang dicincang..letak sedikit air..then kacau sampai ayam tu masak 
3. letak garam secukup rasa dan sedikit lada hitam.
4. last sekali letak sayur..aku gune carrot..kacau smpai masak..
5. msuk kan taugeh..*yang ini kacau kejap je ok..xmo taugeh tu lembik*
6. inti dh ciap n now boleh buat popia..buat popia mcm kt kedai tuh lah..ikut ko la nk letak inti byk mane..klu nk sedap letak byk..bru terasa..then letakkan sedikit air di hujung sebagai gam.
7. dh ciap bungkus...goreng dlm minyak penuh sehingga kekuningan..
8. sedia untuk dimakan dengan sos..
p/s : sos die aku gune = sos cili thai yg LIFE je..pon sodappp :)



taraaaaaaaaaaaaaaaaaaa..inilah hasil die kawan-kawan!!!

 tggl 3 je yg sempat disnap pic..yg laen telah selamat berada dalm perut aku dan adik2 aku..
beselah sedap sgt..smpai abih popia aku...
*bangge kejap*
hahahaha..

oh yeah...sorry aku x de skill bungkus popia yg betol >.<
sbb tu korank tgk popia ade mcm2 saiz..hahahaha..
mybe kene berguru gan pakcik jual popia dekat dgn area umah aku nie..hahahahaa!
ok guys..
dat all for today :)
assalamualaikum =]


Monday, May 16, 2011

Happy Teacher's Day =)

salam sumer! 
hari ni 16 MEI 2011..
korank ingat tak apekah istimewanya hari nie?
kalau yang penah pergi sekolah memang akan tahu..
yang tak tahu tu maybe tak penah pegi sekolah agaknye..hahahah!

ok lah..aku bg taw korank..
hari ini Hari Guru! yaaa..hari Guru..hari istimewa tuk semua pendidik..dan hari yang kita sambut tiap-tiap tahun time sekolah rendah dan menengah..
wah..teringat lagi time sambut hari guru kt sekolah..memang happening!!!
dgn persembahan dr student..persembahan dr cikgu..dan macam2 lagi..
kalau aku cite kat sini smpai tahun depan tak abih lg..hahahah! *poyo jeee*

 yang paling aku tak boleh lupa time aku dan kawan-kawan pengawas yang lain pernah handle sambutan hari Guru kat sekolah yang paling aku sayang..SMK Zainab (1)
wah! seriouss mmg havoc..we've to manage all the events..from A to Z!
*bangge kejap!*
then weols kene wat BIG Teacher's Day Card..and give it to bonda *pengetua SMKZ1*
and and...aku penah buat persembahan choral speaking time hari guru taw..
hehehehe..pengalaman2 ini mmg tak dapat aku lupakan..
sekarang dah tak sambut hari guru di sekolah..hanya ucapan yang mampu aku hadiahkan utk guru-guru dan pensyarah-pensyarah yang penah mengajar aku dari tadika hingga ke kolej..

so i would like to take this opportunity to wish a very HAPPY TEACHER'S DAY especially to my mom, cikgu Jemilah Ismail,to all my teachers at SK Jerantut, SK Sultan Abdullah, SK Kubang Kerian 2, SMK Zainab 1 and also not forget to all my lecturers at KPM Beranang..

Thank you for every single things you've done for me and also thanks for all the kindness you've showed to me..i really appreciated that~ 

hanya ALLAH yang mampu membalas jasa kalian..amin amin :)

*ucapan di ats same dgn ucapan kt FB aku..hahah..copy paste sudahh..gilak pemalas! >.<*



pic credit to google :)

oh yeah..and also to all teachers in this world..Happy Teacher's Day once again!!! 

do enjoy this video dedicated to all teachers


A good teacher is like a candle - it consumes itself to light the way for others =]

till then..
assalamualaikum =]


Wednesday, May 11, 2011

new look =)

 salam sumer! 
ehem2..
selamat datang ke blog tuan hamba yg berwajah baru ini..
yeahhhh..finally berjaya juga ku mengedit blog ini..
cantik x?
comel x?
ceria x?
cute x?
menarik x?
hahahahhaha...x boleh bla pertanyaan itu..sape2 yg rasa mcm nak muntah silakan..
aku tak marah ponnnnnnnnnn *tangan didada mata ke atas* :)

let's make a move! <-- sekadar iklan 

tema blog kali ini simple n nice :)
header tu aku gune font paling besar tuk menonjol kan lg blog ini & khas aku buat bg mereka2 yg rabun dekat, rabun jauh dan rabun warna..muahahah~
3km korank dah leh nampak header blog aku nie haaaa..
Besarrrrr punyeeeeeerrrrr!!

 oh yeeeee..kalau korank rase blog ini comel boleh lah tekan LIKE button di bawah..
kalau malu nak tekan LIKE button..nak coment pon boleyyy..
aku ulang skali lg..kalau comel je LIKE or COMMENT ok..
kalau korank rasa x comel ko duk situ diam diam!!!
kejam x akuuu? *muahahah*

last but not least..do enjoy the new look for my lovely blog
happy viewing okey :)
till then..see uols at next entry..gud nite~
xoxoxox
assalamualaikum =]

Monday, May 9, 2011

happy mother's day to my lovely MAK =)

salam sumer! 
alamak..sory sory..blog masih blom diubah suai..
sbb kebusyan ckit this week..
so sila bg peluang aku nak update blog ini terlebih dahulu..
penting nie penting..hahahaah!

it's a mother's day..:)
so i'll take this opportunity to wish 
Happy Mother Day!!!
to my beloved mom, Pn Jemilah Ismail
and also to all mak²..ibu²..ummi², bonda², amma² out there :)

actually, every day is a mother's day..so friends hargailah ibu anda semasa mereka masih ada..
tanpa mereka siapalah kita..ewahhhhh~~
*peringatan tuk aku juga*

 to my mom...
Mak, Terima kasih d atas segale kasih- sayang dan pergorbanan yg mak dh korbankan untuk anakmu ini for almost 22 years..Thanks for everything u've done for me..Pls forgive my mistakes & Halalkan makan minum anakmu selame ini..I will try to be a good daughter for you and make you proud of me..Moga Allah menyayangimu, memeliharamu & menjagamu..sesungguhnye..Hanya Allah yg mampu membalas jasa Mak selame ini..amin~
u r the best mom ever!..i
u for ever, ever,ever, ever & ever~~muaxx :)

sy syg mereka berdua :)
they are my sunshine :"D
love u mak + abah~

 

saya sayang mak saya! terima kasih sudi membesar kan me and adik beradik

with my beloved family on my bro weeding..
susunan dah macam tangga dah! =.="
*opss..dik nani xde..sbb masih di uitm..kecian beliau*


 ok before that..meh layan video from matlutfi nie..sempena hari ibu :)
dedicated to all mommies out thereeee~~


alalalala..comel jeeee~

ok guys!
that all for today entry..=]
assalamualaikum~


Friday, May 6, 2011

bosan pulak =)

salam sumer! 
hallo peeps...
yeayyyy..mood blogging kini telah kembali..
bukti nya? i managed to update this blog 2 times a day :"D
1 pencapaian yg cukup baik tuk aku...ngeh ngeh ngeh...
oh vanggggeeeeeee ok! ^=^
*tak yah nak bangge sgt bole? org len more than 2 times update blog ok!*
ok fineeeee..
-_______-"

actually korank jgn terkeliru with my title tuh..aku bkn bosan kt blog nie..
just im quite bored with this blog background..that's all..
i think almost 1 year i used this background..
huhuh..lama bukan????
korank pon mesti bosan kan? masuk2 blog aku..tgk mende yg sama je..
dgn header yg ala ala bajet-comel-je-tuan-belog-nie-kn..?
hahahahahahahaha..sabor je lah~

so, i decided to change the background :)
hope nanti dah tak bosan..
and and my lovely blog ini akan menjadi blog tercomel seduniaaaaaaaaaaaaaaaa..
*ok..aku berangan je tuh =.=" *
tapi tak salah kan berangan..mana taw jadi kenyataan..
amin amin amin :)

 tatap blog nie puas2..
nnti dah kene trasform dh..korank dh xleh tgk dh..lalalala..:)

 ok guys nanti kan transformasi blog ini..

coming soon di pawagam berdekatan anda !!!

hahahah..ok till then..
assalamualaikum =]



tutorial how to add FB like button for each entry =)

salam sumer! 
 seperti yang dijanjikan..
hari ini kite nak wat tutorial tuk korang semuaaaaa..
1st time nk wat tutorial dlm blog nie..
so kalu ade salah & cilap harap dimaafkan ok..

today's tutorial is how to add FB like button for each entry


kalau korank ade facebook mesti familiar sama itu like button right?
and i know para pengeLIKE tegar di facebook mesti nak masukkan function nie dalam blog korank kan?
it's so so so easy as ABC!
by follow few steps u will get fb like button for each entry at ur blog :)
so what are you waiting for?
*dh mcm iklan daaaa =.="*


sapa yg dh buat dlm blog die tu..korank duk dediam eh..:P
ok dah la tu membebel nye..lets get it started :)

1. Go to Dashboard ---> Design ---> Edit HTML

2. Tick expand widget templates *refer pic di bawah*



3. click Ctrl + F then search for
*please higlight code bwh nie and click CTRL + C sbb this blog disable right-click*
<data:post.body>

4. tekan enter then copy code di bawah ini

*please higlight code bwh nie and click CTRL + C sbb this blog disable right-click* 


<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&layout=standard&show-faces=true&width=530&height=60&action=like&colorscheme=light"'frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden;width:530px; height:60px'/>
5. paste kan code dekat atas nie di bawah code data:post.body kalau korang nak FB like button tu ada dekat bawah..if korang nak FB like button tu ade dekat atas, pastekan code tadi di atas code data:post.body okay! :)

6. PREVIEW first..kalau dh berpuas hati..SAVE TEMPLETE..
 
dan inilah hasilnye



that all :) senang bukan?
try la buat..if ade apa apa masalah boleh tinggalkan coment anda..
i'll try to help you :)
sekian..tutorial dari cik zatil..selamat mencube..hope dpt membantu kalian..
see u at next entry..
assalamualaikum =]


Thursday, May 5, 2011

anda boleh like =)

salam sumer! 
wah..arini tibe-tibe ade semangat to update this blog..
hahahaha..ajaib sungguh!!!

ok guys..i just add new feature in my lovely blog which is facebook like button..
ala..mcm facebook tu lah leh like2..blog aku pon korank leh like-like juga..
*org laen dh lame buat feature nie..ko baru nak buat cik zatil? ketinggalan sungguh <-- bermonolog dalaman*
hehehehehe..
so from now on if u guys like any of my entry..
boleh la tanpa segan silu untuk menekan like button di akhir setiap entry..
as show below..:)

yeah..sekarang anda sudah boleh like..
so meh lah like beramai-ramai..

korank dah wat feature mcm nie dalam blog korank?
kalau belum do you know how to make it?
senang saje ok...

ok lah..if u dont know..on the next entry i'll teach uols how to put this like button in your blog..
i'll make tutorial for all of you..
even org laen dh buat tutorial nie..but aku nak buat jugak..tak kiree tak kireeeeeeee!
because i really want to share with u guys..
sharing is caring right? =]


ok that all for today :)
see uols later ok..
xoxoxo
assalamualaikum..


senyum tak perlu kata apa-apa =)

salam sumer! 
 selamat hari khamis..
alhamdulillah..praised to ALLAH s.w.t 
now i think my mood back to normal..

eventhough this week is quite tough for me..
i able to manage it..yeayyyy!
Y_Y

what i need to do now is SMILE..SMILE..SMILE
what past is past..
now i need to look forward..
and forget about the past..

 oh by the way, thank a lot to all people that concern with my situation..

 walaupon masih ade rase geram in my heart..
but i'll try to erase that feeling..
thanks a lot to everyone who makes me unstable these week..
i really appreciated that! *tangan di dada..mata ke atas*
please please please please..like seriously pleaseeeeeee..
please do not repeat it again..
i'm not strong enough to face it..T_T

and if you want to do it again..please find another person not me..
i repeat not ME okay!
this is last warning!
tenkiuuuuu :)

that all for today entry..hahaha!
tak motif pon sebenarnye entry nie..
oh before that..lets enjoy this song..
 senyum tak perlu kata apa-apa..senyum :)

mood : nak terus SENYUM sepanjang hari...boley? :) :) :) :)

:)


Tuesday, May 3, 2011

this feeling is killing me =(

salam sumer!

at this moment my feeling is so so so indescribable..
:(

i feel so sad..
i feel so weak..
 i feel so down..
i feel so hurt..
i feel so empty..
i feel so sick..
i feel so heartache..
i feel..uhhhhhh! its hard to explain..
but all this feelings is killing me..
sometimes i feel that i just want to die..
maybe this is dugaan that ALLAH give to me..
Y________Y


only ALLAH know what happen inside my heart..
i thought that im strong enough..but i weak..
i thought that i can handle all this problem..but i can't..
it will be the best thing if someone can understand my feeling right now..
sometimes i thought that i can't handle this situation anymore..:(
there's no more tears to cry on..
 im just feel that i wanna to give up in this life..
oh ALLAH what can i do?
Y____________Y

i don't know where can i share my problem..
maybe by make this entry i can feel more better insyaALLAH..
i know in this life we cannot run from problems..
by hook or by crook we have to faced it!
based on the surah Al-Baqarah : 286

"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan 

sesuai dengan kesanggupannya"

yes indeed..ALLAH will not give someone burden if they are not capable to handle it..
i must strong enough to face this problem..
but am i strong enough???

Y___Y
ohmaigoddd..why this tears still can't stop run out???
 i can't stand it anymore..hurmmmmm
ya ALLAH i dunno what to do now..

la tahzan zatil iwani..la tahzan...


Ya Allah tidakku terdaya lagi
Menahan dugaan yang mencabar ini
Terasa bagai noktah telah kutemui
Mengakhiri segala yang telah aku mulai
Ya Allah engkau lindungilah aku
Bekalkanlah daku dengan limpahan iman
Agar tabahku menghadapi dugaan
Agar tidakku berhenti di pertengahan

pic : credit to mr.google



pasrah segalanya..

salam sumer!


this song is very very peaceful to hear in my condition right now..
wish if someone could understand my feeling..
hurmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...
Y_Y
that all for today..thanks

p/s : oh btw, this song is same with this blog bground song :)




Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin