.

the time is...

My lovely ♥ Followers.. tq folo me! =)

Saturday, August 13, 2011

happy left-handers day!

salam sumer! 
 i just knew that today 13 Ogos 2011 has a special meaning..it's left-handers day!
huhu..i'm as a left-handed person so proud when knowing about these day..
it's show that all left-handers people all around the world are being remembered!
awesomeeeeeeeeeeeee!

let's me share some story of  Left-Handers Day..

Left-Handers History
On 13th August 1992 the Club launched International Left-Handers Day, an annual event when left-handers everywhere can celebrate their sinistrality and increase public awareness of the advantages and disadvantages of being left-handed. This event is now celebrated worldwide, and in the U.K. alone there were over 20 regional events to mark the day in 2001- including left-v-right sports matches, a left-handed tea party, pubs using left-handed corkscrews where patrons drank and played pub games with the left hand only, and nationwide "Lefty Zones" where left-handers creativity, adaptability and sporting prowess were celebrated, whilst right-handers were encouraged to try out everyday left-handed objects to see just how awkward it can feel using the wrong equipment!
These events have contributed more than anything else to the general awareness of the difficulties and frustrations left-handers experience in everyday life, and have successfully led to improved product design and greater consideration of our needs by the right-handed majority - although there is still a long way to go!!

Being Left-Handed

No-one has come up with a definitive reason for WHY some people are left-handed, but about 13% of the population around the world are, and it is thought to be genetic - it definitely runs in families. Researchers have recently located a gene they believe "makes it possible to have a left-handed child " so if you have that gene, one or more of your children may be left-handed, whereas without it, you will only have right-handers - sorry! The good news is, that if you are left-handed yourself, you have that gene and will pass it on through the generations!
The way the brain works is incredibly complex, but this simplified explanation will give you some understanding of where our left-hand dominance comes from. The brain is "cross-wired" so that the left hemisphere controls the right handed side of the body and vice-versa and hand dominance is connected with brain dominance on the opposite side - which is why we say that only left-handers are in their right minds!

this is the way your brain is organized

The left hemisphere (RIGHT HAND CONTROL) controls Speech, Language, Writing, Logic, Mathematics, Science, this is the LINEAR THINKING MODE. 

The right hemisphere (LEFT HAND CONTROL) controls Music, Art, Creativity, Perception, Emotions, Genius, this is the HOLISTIC THINKING MODE

cool isn'it??
and and based on discussions among members of the Left-Handers Club

"we are special living creature. science has prove that left handed Left-handers are generally more intelligent, better looking, imaginative and multi-talented than right handers"
* credit to my friend mizi for sharing this *
nak bangge kejap boley??? weeeeeeeeeee~~

so to those left-handed people out there..
i would like to wish Happy Left-handers Day!

 it's me the left-handed girl..hahahahah!

till then..
assalamualaikum =)




alhamdulillah..syukran YA ALLAH =)

salam sumer! 

alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..

all praises to ALLAH..all praises to ALLAH

:")
thanks you ALLAH..thanks you ALLAH..

mood adalah HAPPY 100%
cause on 11 Ogos 2011.. i just got one good news..
news that i've been wait for about 2 months..
want to know the good news?
later i'll story to uols..heeee~
xpe la aku bg hint ckit..it's regarding my study..

oh..i don't know how to describe how happy i am..rasa macam nak lompat2..
only ALLAH know my feeling..
alhamdulillah, ALLAH dh makbulkan doa aku..
sujud syukur hanyalah padaMU..
terima kasih ALLAH..i'm so grateful..
really didn't expected that i'll get this offer..but then it's what we called REZEKI..
rezeki di bulan Ramadhan..alhamdulillah~

berita ini telah mengukirkan senyuman di wajah kedua orang tuaku :)
thanks ALLAH..
nak nages bolehhhhh? Y_Y

 
by the way, thanks for all the congrats wishes that i've got from all my friends at FB..
i'm so overwhelmed with all those wishes..
million thanksssssss :D :D :D
if some people think i menunjuk or watsoeva..u're totally wrong! i just want to share my happiness with all my friends..not a big problem isn'it?

huhuhuh..sekian dlu entry aku kali nie..
before that..jom layan lagu Alhamdulillah by Maher Zain..
i love this song so much!
enjoy it guyss ;)



till then..
assalamualaikum =)


Thursday, August 11, 2011

fadhilat Bulan Ramadhan? =)

salam sumer! 
harini mood rajin nak update blog tibe2 muncul..
;)

sempena bulan Ramadhan nie..
harini ustazah *tibe2 ustazah tuh* nak share fadhilat Bulan mulia ini dengan korang..


KELEBIHAN RAMADHAN 
 
Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya. 

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi- 

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi- 

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi- 

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi- 

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-

PENERANGAN HADIS 

1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah. 

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya. 

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai. 
 
4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat. 

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat. 

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924. 

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak. 

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi. 

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak. 

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap. 
 


marilah kita hayati kelebihan di bulan ramadhan dan memanfaatkan sebaik-baiknya 
*peringatan tuk diri sendiri*

semoga entry ini dapat memberi maklumat kpd semua..insyaALLAH

renung-renungkan dan selamat beramal di Bulan Ramadhan ini..

assalamualaikum




ten months and still counting =)

salam sumer! 
pejam celik pejam celik..
arini genap 11 hari kite berpuasaaaaa..
yeeeayyy..lg 29 hari nak raya..
*dh mcm dak kecik x saba nk raye..T_T*

dan dan dan dannnnnn...
 cube tgk pic kt bawah nie..

dan semalam genap 10 bulan 'kami' bersama..dan harini dah 10 bulan 1 hari..ehem2..
psssss..*berbisik* kami tu refer tuk org ye bukan binatang..hahahaha!
 yeah..sudah 10 bulan..another 2 months it will turn to a year..how time flies..:")
rasa mcm baru semalam je couple..ececehh...=.=

alhamdulillah..after been through all ups and downs along these 10 months..we still together till now..
*tears* Y_Y
eventho, sometimes we've to faced some problems..but we manage to get through it..
teeeheeee..:")

and i really hope this relationship will remains till the end..
oh ALLAH i hope u will bless us always..
amin amin :")


 ikea food court!!

hahaha..take a look at above picha..mcm2 expression ade =.=
ok tuk pengetahuan anda semua, sy mmg suke wat muke means i love to make all types of facial expression..
hahahaha..
i knew some people annoying with me..hahaha..
so if i annoyed u guys..so sorry okeesss >.<

last few month at tutti fruti :)


ehemm..nk wat ucapan sikittttt..

to encek syg :
happy 10month anniversary my dear..
thanks for always be besides me when i need u the most..
thanks for love me unconditionally..
thanks for the meaningful 22nd birthday present..*opp..x wat lg entry psl nie >.<*
thanks cause always be patient with my attitude..
thanks for everythingssssss..
*nak nages boleh?* Y_Y

nak gi kesat air mata jap.....

ok sambung balik..haha..
and sorry if i've make any mistakes towards u..;)
eventho i can't see u everyday..u're always in my mind..
miss u & love u a lot :)




ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu

 
*auwww..romantik x?? *

ok..that all ;)

currently, i love song that i put on my blog..
so i would like to dedicate it to you..heheh..
hope u like it..
patut lgu nie boy dedicate to girl..sbb tak kn girl nak pinang boy plak kan?
but it's okayy lahh..

enjoyyy it oke ;)

Ku Pinang Kau Dengan Bismillah 
Ungu Feat Rossa..


Tuhan memberikanku cinta
untuk ku persembahkan hanyalah padamu
Dia anugerahkanku kasih
hanya untuk berkasih berbagi denganmu

atas restu Allah ku ingin milikimu

ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu
ku pinang kau dengan Bismillah

hampa terasa bila ku tanpamu
hidupku terasa mati jika ku tak bersamamu
hanya dirimu satu yang aku inginkan

ku bersumpah sampai mati hanyalah dirimu (hanyalah dirimu)

atas restu Allah ku ingin milikimu
ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu
ku pinang kau dengan Bismillah

atas restu Allah ku ingin milikimu

ku berharap kau menjadi yang terakhir untukku
restu Allah ku mencintai dirimu
ku pinang kau dengan Bismillah



ok sekian entry yg paling romantik abad nie..=.="
hahahah..sorry kalau sape2 x suke..
tp pedulik hapa haku..muahaha..
astaqa..puasa2..behave ckit tuan belog.;)

ok guys..
till then..
thanks for reading..
assalamualaikum =)


Tuesday, August 9, 2011

Ramadhan Al-Mubarak :)

salam sumer!

woaahhh! blog ini sudahhhh bersawang okesss
Y___T
rasenye sudah seabad tak berupdate..
sorry dear blog..i doesn't have any mood to update you..
really sorry okes??

alhamdulillah, Ramadhan sudah tiba :)
sudah 9 hari kita berpuasa..
so far macam mana puasa? ok ke?
jangan ponteng2 puasa ye adik-adik ? ALLAH marah nnti :")
alhamdulillah, ramadhan kali ini aku sambut di rumah bersama family tersayang..
tahun depan sambut di kolej je Y_Y
this year baru merasa Ramadhan di rumah..
so heavennnnn! hehehe..


oh by the way, rase nye tak terlambat lg nak wish..

Salam Ramadhan Al-Mubarak 
to all yang mengenali diri ini and also to all my followers..

 semoga dgn kedatangan Ramadhan Al-Mubarak ini kita diberi 
penuh keberkatan dan keredhaan dr ALLAH s.w.t..dan semoga segala ibadah yang dikerjakan diterima oleh-Nya..insyaALLAH..amin :")

sorry if i've made any mistakes :) 

 aku berazam Ramadhan ini aku akan memperbaiki diri yang serba kekurangan nie..T__T

dan semoga ALLAH s.w.t makbulkan doa-doa aku..insyaALLAH..

p/s : i have tons of stories want to share with uols..i'll try the best to publish here..doa2 la aku rajin selalu yeeeeeeeee :)
till then,
Assalamualaikum :)



Related Posts with Thumbnails

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin